Najważniejsze zalety naczyń kamionkowych

08-09-2020

Stylowe naczynia kamionkowe świetnie utrzymują ciepło, są praktyczne, wytrzymałe i estetyczne. Jeśli lubisz otaczać się pięknymi przedmiotami na co dzień i zależy Ci na funkcjonalnym wyposażeniu kuchni to zobacz jakie są najważniejsze zalety naczyń kamionkowych, bo jestem pewna że przyda Ci się kilka kamionkowych naczyń np. na masło, smalec, do kiszenia ogórków.

naczynie kamionka na masło

spis treści naczynia kamionkowe

Co to jest kamionka?

Kamionka to rodzaj ceramiki, który powstaje z połączenia gliny, szamotu, soli oraz piasku kwarcowego. Są to więc również naczynia ceramiczne. Ponieważ mieszanka ta wypalana jest w temperaturze 1230-1300°C, cechuje się wyjątkową twardością i odpornością na uszkodzenia. Jeśli chodzi o naczynia kamionkowe, to ich typową cechą jest gładka, szklista powierzchnia. Powierzchnia ta jest wynikiem posypania wypalanych naczyń solą kuchenną. Dodatek soli odpowiada też za charakterystyczny brązowy kolor kamionki. Warto jednak podkreślić, że lśniąca powłoka jest nie tylko estetyczna, ale także nieprzesiąkalna i w dodatku odporna na działanie kwasów. Dlatego naczynia kamionkowe nadają się znakomicie np. do kiszenia kapusty lub ogórków. Co istotne, kamionka nie wchodzi w reakcje z żywnością, ponadto pozytywnie wpływa na przebieg naturalnej fermentacji.

kamionka

Długa historia naczyń kamionkowych

Brązowe naczynia kamionkowe są najczęściej kojarzone z tradycyjną kuchnią staropolską. Jednak ich historia jest o wiele dłuższa. Badania archeologiczne potwierdzają, że kamionka cieszyła się popularnością już w odległych czasach starożytnych. W Polsce naczyń kamionkowych zaczęto używać w XVI wieku. W tamtym okresie został założony w Bolesławcu pierwszy cech kamionkowy. Już w XVIII wieku dolnośląski Bolesławiec uważany był za najważniejszy na świecie ośrodek, w którym wytwarzano ceramikę. Nic zatem dziwnego, że eleganckie kamionkowe naczynia dość szybko zyskały popularność także w polskich domach. Tak pozostało do dziś! Kamionkowe kubki, maselnice albo beczki i garnki do kiszenia to naczynia, które można spotkać w wielu domach.

 

Dlaczego warto wybrać naczynia kamionkowe?

Jeśli kompletujesz właśnie wyposażenie swojej kuchni, zdecydowanie zachęcamy Cię do zakupu co najmniej kilku naczyń kamionkowych. Naprawdę warto. Oto najważniejsze argumenty, które przemawiają za wyborem naczynia kamionkowego:

1. Wysoka funkcjonalność

Naczynia kamionkowe znakomicie nadają sie do przechowywania i przygotowania różnych potraw. Ze względu na fakt, że kamionkowe naczynia mają gładką, śliską powierzchnię, podczas gotowania potrawa nie przywiera do dna. Naczynia z tego materiału bardzo długo utrzymują ciepło. Po przygotowaniu potraw w kamionce nie musisz ich ponownie podgrzewać nawet przez godzinę. W kamionkowych naczyniach można także piec ciasta oraz serwować gorące napoje.

2. Odporność na działanie kwasów i wysokich temperatur

Jak już wspomnieliśmy, kamionka jest idealnym wyborem, gdy chodzi o kiszenie ogórków lub kapusty. Hermetyczne garnki kamionkowe to naczynia, w których proces fermentacji zachodzi samoistnie. Nie ma potrzeby używania żadnych konserwantów do przechowywania kiszonek.

Ze względu na swoje właściwości termoizolacyjne kubki kamionkowe są bardzo często używane do serwowania popularnych grzańców. Warto zaznaczyć, że kamionka jest odporna na wysokie temperatury - jak najbardziej tego rodzaju naczyń można używać w piekarniku.

grzane winko w naczyniu kamionkowym

3. Odporność na uszkodzenia mechaniczne

Zastosowanie mieszanki gliny, szamotu i piasku kwarcowego do produkcji kamionki przekłada się na jej bardzo wysoką odporność na uszkodzenia. Nie musisz martwić się szpecącymi zadrapaniami lub zarysowaniami. W praktyce oznacza to, że naczynia kamionkowe mogą być z powodzeniem używane przez całe lata. To ponadczasowe rozwiązania, które sprawdzą się w każdym domu.

4. Naczynia przyjazne środowisku

Za wyborem kamionki przemawia także jej ekologiczność. W skład kamionki wchodzą wyłącznie naturalne składniki. Co istotne, charakterystyczna szklista powłoka naczyń kamionkowych nie wchodzi w żadne reakcje z żywnością. Przechowywane w kamionkowych garnkach potrawy nie tracą swoich walorów smakowych.

jasne naczynia kamionkowe

5. Kamionkowe naczynia są bezpieczne dla zdrowia

W naczyniach kamionkowych możesz z powodzeniem przechowywać najróżniejsze produkty przez dłuższy czas bez stosowania konserwantów. Powłoką kamionkowa w żaden sposób nie wpływa na smak i zapach przechowywanych produktów. Oznacza to, że pojemniki kamionkowe mogą być używane do przechowywania żywności także przez alergików.

6. Naczynia z kamionki mają dobre właściwości termiczne. Świetnym pomysłem jest podawanie grzanego wina w kubkach kamionkowych. Dzięki temu wino na dłużej zachowa ciepło.

Designerskie naczynia kamionkowe dla wymagających

Naczynia kamionkowe są nie tylko praktyczne, mogą także stanowić niebanalną dekorację kuchni. Zachęcamy do zapoznania się z naszą ofertą. Oczywiście nie mogłoby zabraknąć w asortymencie klasycznych garnków do kiszenia kapusty i ogórków. Jeśli chcesz włączyć do swojej diety domowe kiszonki z wartościowymi probiotykami, przyda Ci się co najmniej jeden taki garnek. Oprócz tego oferujemy także wysokiej klasy naczynia kamionkowe do przechowywania smalcu (z napisem smalec), masła (z napisem masło) oraz do serwowania grzańca (z napisem grzane wino). Gustowne naczynia z kamionki dodadzą rustykalnego charakteru twojej kuchni. To także świetny pomysł na prezent dla osób lubiących tradycyjna kuchnię.

naczynie kamionkowe grzane winko