Pieczenie mięsa - jak i w czym upiec mięso, żeby było soczyste?

21-09-2020

Wbrew pozorom pieczenie mięsa wcale nie jest proste. Niestety nie zawsze tak przygotowane mięso jest aromatyczne i soczyste. Zdarza się, że pieczeń po wyciagnięciu z piekarnika jest twarda, sucha, niezbyt smaczna. Jak i w czym upiec mięso, żeby było soczyste? W naszym artykule znajdziesz przydatne informacje, który pomogą Ci zaskoczyć domowników i gości niezapomnianym smakiem przygotowanej pieczeni.

spis treści

1. Pieczenie mięsa - kompleksowy poradnik

Postaraliśmy się zebrać najważniejsze informacje, dzięki którym pieczenie mięsa będzie nieco łatwiejsze. Pamiętaj, że bardzo ważny jest nie tylko sam proces pieczenia, ale także wybór mięsa dobrej jakości i odpowiednie zamarynowanie go.

naczynie żaroodporne

Wybór odpowiedniego mięsa

Zależy Ci na tym, aby przygotowane przez Ciebie mięso było naprawdę smaczne i soczyste? W takim razie musisz wybrać mięso wysokiej jakości. Jeśli kupisz mięso twarde, nasączone wodą i chemią, które nie jest już pierwszej świeżości, nie spodziewaj się, że po upieczeniu będzie smaczne. Przy zakupie mięsa nie kieruj się wyłącznie niską ceną! Postaw na świeży produkt z zaufanego źródła. Zdecydowanie rekomendujemy Ci wybór mięsa z warstwą tłuszczu - nie dość, że tłuszcz to świetny nośnik smaku, to jeszcze uchroni on mięso przed wysychaniem w trakcie pieczenia.

Jakie mięso nadaje się do pieczenia? Oto nasze propozycje:

  • drób - tuszka i uda;
  • wieprzowina - boczek, karkówka ora schab środkowy;
  • wołowina - rostbef, zrazowa;
  • jagnięcina - udziec, łopatka, żeberka, karkówka;
  • kaczka, gęś, indyk - możesz piec je w całości;
  • chudsze kawałki mięs jak polędwica powinno się obłożyć plastrami słoniny lub boczku, aby były soczyste po upieczeniu.

Marynowanie mięsa

Jak już wspomnieliśmy, odpowiednio skomponowana marynata ma bardzo duży wpływ na smak pieczonego mięsa. Jak zamarynować mięso do pieczenia? Marynata do mięsa powinna zawierać kwaśny składnik - może to być sok z cytryny lub ocet winny. Przydadzą się także aromatyczne przyprawy, np.: majeranek, pieprz w ziarnach, jałowiec, ziele angielskie, rozmaryn, liście laurowe. Czasami do marynaty dodaje się również pokrojoną włoszczyznę albo nieco wina, piwa, whisky. Popularnym rozwiązaniem jest także marynowanie mięsa w miodzie, musztardzie lub jogurcie.

Niezależnie od tego, jakich składników użyjesz do przygotowania marynaty, pamiętaj, że mięso należy zamarynować odpowiednio wcześniej. Najlepiej na dzień przed pieczeniem, aby mogło skruszeć. Przygotowane mięso wkładaj do zimnej marynaty, co jakiś czas należy je obracać. Jaki jest optymalny czas marynowania? W przypadku drobiu i wieprzowiny 12-24 h, natomiast w przypadku wołowiny, jagnięciny oraz dziczyzny czas marynowania może być dłuższy, jednak nie powinien przekraczać 48 h.

Przygotowanie mięsa do pieczenia

Jak przygotować mięso do pieczenia po wyjęciu z marynaty? Zanim włożysz je do piekarnika, musisz najpierw zabezpieczyć mięso przed utratą soków. Wystarczy, że obsmażysz je z każdej strony. Potrzebna Ci będzie do tego patelnia oraz możesz użyć smalcu, oleju lub masła klarowanego. Dzięki szybkiemu obsmażeniu dojdzie do zamknięcia porów mięsa, w efekcie soki z jego wnętrza nie wypłyną do brytfanny. Tym samym mięso po upieczeniu będzie aromatyczne, smaczne i soczyste.

obsmażanie mięsa

VALDINOX EXPERT patelnia aluminiowa / powłoka nieprzywierająca 30cm (gaz/indukcja)

120,00 zł
Do koszyka
VALDINOX EXPERT patelnia aluminiowa / powłoka nieprzywierająca 30cm (gaz/indukcja)

Pieczenie w piekarniku

Kolejny krok to pieczenie mięsa w piekarniku. Zamarynowane i obsmażone mięso musisz ułożyć w odpowiednim naczyniu do pieczenia. Mięso wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Warto zaznaczy, że zalecane jest pieczenie mięsa w niskiej temperaturze  - przykładowo 150-180°C. Po wyjęciu z piekarnika upieczone mięso musi "odpocząć". W praktyce oznacza to, że mięso należy odstawić na mniej więcej kwadrans, aby temperatura w jego wnętrzu się wyrównała. Dopiero po tym czasie można je pokroić.

Jak długo piecze się mięso?

Jak nietrudno zgadnąć, czas pieczenia uzależniony jest od:

  • rodzaju i wielkości kawałka mięsa;
  • użytego naczynia żaroodpornego;
  • parametrów technicznych używanego piekarnika.

Pieczenie mięsa w piekarniku elektrycznym powinno przebiegać w stosunkowo niskiej temperaturze w dłuższym czasie - nawet przez kilka godzin. Profesjonalni kucharze podkreślają, że bezpieczna temperatura mieści się w zakresie 150-180°C. Należy zacząć od wyższej temperaturze, później ją obniżyć. Najpierw pieczemy mięso pod przykryciem, a następnie bez.

Średnio 1 kg mięsa piecze się ok. 1 godzinę w temperaturze 180°C. Większy kawałek mięsa powinien być pieczony w niższej temperaturze, czas pieczenia będzie oczywiście dłuższy. Ile konkretnie trwa pieczenie mięsa z termoobiegiem? Oto kilka przykładów (temperatura 180°C) :

  • tuszka kurczaka ok. 1,5 kg - ok. 100 min.;
  • skrzydełka kurczaka - ok. 30 min.;
  • udka kurczaka - ok. 50 min.;
  • pierś z kurczaka - ok. 25-30 min.;
  • karkówka w całości - kawałek o wadze ok. 1,5 kg piecze się 90 min.;
  • schab w całości - kawałek o wadze ok. 1 kg piecze się 60 min.;
  • kaczka w całości o wadze ok. 2 kg - przez pierwsze 30 min. piecze się w temperaturze 230 stopniu, przez kolejne 2 godziny w temperaturze 180 stopni;
  • gęś w całości o wadze 4-5kg - 4-5 godzin.

2. W czym piec mięso? Wybór odpowiednich naczyń jest bardzo istotny!

Pieczenie mięsa wymaga wyboru odpowiedniego naczynia żaroodpornego. Jeśli zadajesz sobie pytanie, jak i w czym upiec mięso żeby było soczyste, ta część naszego artykułu będzie dla Ciebie interesująca.

Garnki aluminiowe z powłoką non-stick

Do pieczenia mięsa możesz użyć wysokiej klasy garnki nieprzywierające. Takie naczynia, inspirowane tradycyjnymi francuskimi gęsiarkami, znajdziesz wśród produktów firmy Valdinox. Ze względu na fakt, że garnki mają aluminiowy korpus, nagrzewają się szybko i równomiernie. Możesz ich używać na kuchenkach dowolnego typu.

 

Brytfanny z pokrywkami - do użycia w piekarniku i na kuchence

Często wybieranym rozwiązaniem jest pieczenie mięsa w brytfannie. Obecnie możesz zdecydować na brytfanny do pieczenia z różnych materiałów, w różnych rozmiarach. Z pewnością uda Ci się wybrać naczynie do pieczenia, które sprosta Twoim oczekiwaniom. My ze swej strony rekomendujemy Ci następujące modele:

  • Valdinox Rock - to brytfanna prostokątna ze szklaną pokrywką i dozownikiem oleju. Jej atutem jest nieprzywierająca powłoka z efektem naturalnego kamienia. Dno brytfanny nawet przy dłuższym użytkowaniu nie odkształca się. Estetyka naczynia pozwala na serwowanie w nim potraw na stole. Brytfanna ma grube ścianki, które długo trzymają ciepło;
  • Valdinox Expert - to praktyczna brytfanna o kształcie prostokąta z pokrywką żaroodporną. Dzięki trójwarstwowej powłoce przygotowywane potrawy nie przywierają do dna naczynia. Brytfanny tej możesz używać na płycie indukcyjnej oraz na różnych kuchenkach, a także do serwowania potraw;
  • klasyczna brytfanna emaliowana wyposażona w pokrywkę. Emaliowa powłoka nie tylko wpływa na estetykę naczynia, ale także podnosi jego trwałość i zapobiega namnażaniu się szkodliwych bakterii. Naczynie nadaje się do przygotowywania potraw pieczonych i duszonych.

 

Naczynia żaroodporne ze szkła i porcelitu

Dużą popularnością cieszy się pieczenie mięsa w naczyniu żaroodpornym. Wato podkreślić, ze naczynia tego rodzaju, wykonane ze szkła lub porcelitu, to bardzo praktyczne rozwiązanie. Pieczenie mięsa w naczyniu żaro to bynajmniej nie jedyna możliwość przygotowywania posiłków. W takich naczyniach możesz przyrządzać pyszne zapiekanki. Podobnie jak brytfanny również i klasyczne naczynia żaroodporne oferowane są w różnych rozmiarach i kształtach. Nasze propozycje:

  • Altom Design Vega - wysokiej klasy naczynie żaroodporne z pokrywką, które wykonano ze szkła borowo-krzemowego, bez domieszek ołowiu i kadmu. Naczynie posiada atest potwierdzający, że może być wykorzystywane w kuchni. Z jego pomocą bezpiecznie przygotujesz posiłki w piekarniku i mikrofalówce;
  • Altom Design Mesa - naczynie żaroodporne wykonane z porcelitu, wyposażone w pokrywkę oraz podstawkę z podgrzewaczami. W praktyce oznacza to, że po wyjęciu z piekarnika upieczone mięso możesz bezpośrednio w naczyniu żaroodpornym zaserwować na stole. Jeśli ustawisz naczynie na konstrukcji z podgrzewaczami, przygotowana potrawa dłużej będzie ciepła.

Rękaw foliowy

Bardzo wiele osób, którym zależy na ograniczeniu kaloryczności przygotowywanych potraw, stawia na pieczenie mięsa w rękawie foliowym. Dlaczego to dobry pomysł? Pamiętaj, że pieczenie mięsa w rękawie z termoobiegiem pozwala na zachowanie jego naturalnego aromatu. Co istotne, nie musisz używać tłuszczu. Samo pieczenie jest bardzo proste. Przygotowane mięso należy jedynie włożyć do środka, a następnie zamknąć rękaw obustronnie za pomocą specjalnych zacisków. Rękaw układasz na blasze i zaczynasz pieczenie. Szczelne zamykanie to duży atut rękawa foliowego. Dzięki temu zapach przygotowywanych dań nie wydostaje się na zewnątrz.

W rękawie bardzo często pieczone są udka, pałki oraz skrzydełka z kurczaka, ryby, szynka w ziołowej marynacie, schab z jabłkami, kawałki mięsa indyczego itd. Ponieważ zamknięte w foliowym worku składniki pieką się we własnym sosie, nie ma obaw że po wyciagnięciu z piekarnika będą suche lub twarde. Rękaw foliowy sprawia, że podczas pieczenia na mięsie nie powstaje chrupiąca skórka.

Praktyczne naczynia ceramiczne

Do pieczenia mięsa możesz użyć także naczyń ceramicznych. Naczynia żaroodporne z porcelany są bardzo estetyczne i nie wchodzą w reakcję z żywnością - nawet przy wysokiej temperaturze w piekarniku. Tego typu naczynia są odporne na działanie temperatur w zakresie od -18 stopni C do 240 stopni, co oznacza, że możesz ich używać zarówno w piekarniku lub mikrofalówce jak i w lodówce lub zamrażarce do przechowywania gotowych potraw.

Tradycyjne garnki żeliwne

Mięso można piec również w garnkach żeliwnych. Żeliwo to materiał bezpieczny dla zdrowia, nie wchodzi w reakcje z żywnością, nie wydziela żadnych szkodliwych substancji. Garnki żeliwne mogą być jak najbardziej używane przez alergików. Tego rodzaju naczynia nadają się do piekarnika i na kuchenkę. Garnek żeliwny to idealne rozwiązanie do przygotowywania dań jednogarnkowych, dań mięsnych, zapiekanek itd. Jeśli planujesz użyć garnka żeliwnego do pieczenia mięsa, ułóż na jego dnie liście kapusty, aby zabezpieczyć kawałki mięsa przed przypaleniem.

Pieczenie mięsa to znakomita metoda przygotowanie pysznego i aromatycznego dania. Jednak, aby pieczone mięso naprawdę było smaczne, musi być soczyste i miękkie. Niezależnie od tego, czy chcesz upiec wieprzowinę, drób, wołowinę, jagnięcinę czy może dziczyznę, mięso po przygotowaniu nie powinno być twarde i suche. Mamy nadzieję, że nasz artykuł pomoże Ci przyrządzić pieczone mięso, które zachwyci podniebienia Twoich bliskich.