Profesjonalne blachy do pieczenia ciast – w czym piec?

04-09-2021

Z pewnością większość z nas uwielbia ten moment, gdy po domu rozpływają się piękne zapachy pochodzące z kuchni. Pieczone potrawy mają niepowtarzalny aromat i smak, który zachwyca podniebienie. Już sam zapach pieczonego dania sprawia, że stajemy się głodni… Pieczenie jest bardzo zdrowe. W piekarniku można przygotować właściwie wszystko. Od ciast, przez tarty i pizze, po chleb. Sprawdź, w czym najlepiej piec różnego rodzaju potrawy.

Profesjonalne blachy do pieczenia ciast i nie tylko – rodzaje

Chcąc być mistrzem w kuchni należy mieć chociaż podstawowe pojęcie o blachach do pieczenia, które bez wątpienia przydadzą się w każdym domu, również w Twojej kuchni, niezależnie od tego, czy są tam wielbiciele dań wytrawnych czy słodkich. Blachy do wypiekania ciast i innych dań są dostępne w różnych rozmiarach i różnych kształtach. Ich szerokie zastosowanie pozwoli Ci przyrządzić wiele pysznych posiłków zarówno na słodko, jak i na słono.

ciasto z polewą

Wyróżniamy kilka rodzajów blach do pieczenia ciasta i innych potraw ze względu na materiał, z jakiego zostały wykonane:

  • Blachy aluminiowe – są to chyba najpopularniejsze kuchenne blachy, upieczesz w nich wiele ulubionych potraw. Są wykonane z blachy aluminiowej ocynkowanej. Są cienkie, dlatego świetnie przewodzą ciepło. To oznacza, że każda potrawa z nich będzie upieczona równomiernie. Najbardziej znane są duże, prostokątne blachy z aluminium, choć dostępne są także w innych kształtach: koło (do tortów), serce, kwadrat.
  • Blachy ze stali nierdzewnej lub węglowej – są trwalsze od aluminiowych i znacznie bardziej odporne wysokie temperatury i na odkształcenia, doskonałe do pieczenia ciastek i ciężkich ciast.
  • Blachy emaliowane – z dobroczynnych właściwości emalii są znane głównie garnki, jednak nic nie stało na przeszkodzie, by wypróbować emalię również w blachach do pieczenia. Dzięki emaliowej powłoce te formy są wyjątkowo trwałe. Jest to również rozwiązanie idealne do każdej kuchni, szczególnie dla alergików, ponieważ emalia zapobiega namnażaniu bakterii i łatwo ją utrzymać w czystości.
  • Formy non-stick SNB – to specjalne formy do wypieku ciast i innych potraw wykonane z wysokiej jakości stali nierdzewnej, dodatkowo pokryte powłoką non-stick, która zapobiega przywieraniu potraw do dna i ścianek formy.
  • Silikonowe formy - można je stosować zarówno w piekarniku (są odporne na wysokie temperatury), jak i do przyrządzania deserów na zimno.

świeży chleb

Istotny jest również kolor blachy do pieczenia:

  • blacha do pieczenia srebrna – blachy do pieczenia w tym kolorze są przeznaczone do przygotowywania potraw w piekarniku gazowym.
  • blacha do pieczenia czarna – te blachy z kolei lepiej sprawdzą się w piekarniku elektrycznym, dzięki czarnemu kolorowi blachy proces pieczenia przebiega znacznie szybciej, a danie jest upieczone równomiernie.

Tradycyjne blachy do pieczenia ciast i tortów

Bez nich trudno wyobrazić sobie pieczenie. Tradycyjne, prostokątne, duże formy do pieczenia ciasta są znane każdemu z nas. W nich upieczesz tradycyjny sernik czy drożdżowiec z owocami oraz wiele innych, pysznych ciast, które umilą Tobie i Twoim najbliższym popołudnia przy kawie i herbacie. A do upieczenia ciasta na szczególne okazje, takie jak urodziny czy imieniny przydadzą Ci się okrągłe tortownice z odpinanym brzegiem.

SNB forma tortownica dno fakturowane śr.24cm czarna

5/5 (opinii: 1)
30,50 zł
Do koszyka
SNB forma tortownica dno fakturowane śr.24cm czarna

Keksówki i formy do chleba

Chleb i świąteczny keks z bakaliami wymagają odpowiedniej formy do pieczenia. Najlepiej do tych wypieków sprawdzi się podłużna, prostokątna forma z wysokimi brzegami. W takiej formie upieczesz również pasztet.

Foremki do babeczek i muffinek

Te małe łakocie świetnie sprawdzą się na przyjęciach dla dzieci. W celu ich upieczenia przyda Ci się blaszka ze specjalnymi otworami na ciasto lub silikonowe foremki. W ich środek warto włożyć papierowe papilotki do muffinek. Zapobiegnie to przypaleniu, a po wyjęciu z piekarnika takie babeczki będą się ładnie prezentować.

kolorowe babeczki

Forma do babki

Trudno wyobrazić sobie święta wielkanocne bez tradycyjnej baby piaskowej, majonezowej czy serowej. Do jej upieczenia świetnie sprawdzi się stalowa forma z karbowanymi brzegami i kominem. Warto również wypróbować formę non-stick. Uwaga! Możesz upiec babkę nawet, jeśli nie masz piekarnika. Babka gotowana smakuje równie dobrze. Przepyszną babę gotowaną przyrządzisz w specjalnej formie z pokrywką.

Formy do pieczenia tart i pizzy

Pizza to potrawa, którą najczęściej jadamy na mieście. Jednak domowa pizza smakuje o niebo lepiej. Aby wyszła idealna, warto mieć w domu specjalną blachę właśnie do wypiekania pizzy. Z kolei tarta jest wypiekiem, który można przyrządzić i na słodko, i na słono. To dania, które przyrządza się szybko i łatwo, a ponadto można je zrobić na tak wiele sposobów, że z pewnością każdy znajdzie dla siebie ulubiony. Formy do tarty wyglądają bardzo charakterystycznie. Są okrągłe, z rozszerzającymi się karbowanymi brzegami.

Przepis na tartę z malinami

Na zakończenie przedstawiam Ci prosty przepis na słodką tartę z malinami. Oczywiście, jeśli chcesz, możesz je zastąpić innymi owocami sezonowymi. Do jej przygotowanie będzie Ci potrzebna okrągła forma do tarty o średnicy 24 cm. Jeśli masz większą formę, zwiększ proporcje wszystkich składników. Powodzenia!

Składniki:

Ciasto:

  • 180 g mąki
  • 100 g masła
  • 1 żółtko
  • 30 g cukru pudru
  • szczypta soli

Krem:

  • 200 g serka mascarpone
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
  • 40 g cukru pudru
  • 300 ml mleka

Dodatki:

  • Maliny lub inne owoce.
  • Ta tarta świetnie smakuje z podsmażonymi na patelni wiórkami kokosowymi!

ciasto malinowe

Przygotowanie:

1. Ugotuj budyń (do rondelka wlej 250 ml mleka, a w pozostałych 50 ml rozpuść proszek). Odstaw do ostygnięcia. Wyjmij serek mascarpone z lodówki, niech nabierze temperatury pokojowej.

2. Pora na przygotowanie ciasta kruchego. Zacznij od 180 g mąki (najlepiej pszenną typ 550 lub 500). Dodaj 3 płaskie łyżki cukru pudru (30 g) oraz szczyptę soli. Pół kostki masła (100 g) pokrój na kawałki i dodaj do reszty. Dodaj żółtko. Wyrób ciasto ręcznie, zawiń w folię i schowaj na godzinę do lodówki.

3. Do pieczenia tarty z podanych składników wybierz formę do tarty o średnicy 24 cm. Posmaruj dno i brzegi odrobiną masła. Wyjmij ciasto z lodówki i dokładnie wyłóż nim dno formy. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 20-25 minut, aby się zarumienił. Wyjmij z piekarnika i odstaw do wystygnięcia.

4. Pora na zrobienie kremu. Do serka mascarpone (200 g) dodaj 4 płaskie łyżki cukru pudru (40 g). Zmiksuj dokładnie na gładką masę. Dodaj wystudzony budyń. Możesz też dodać pokruszoną laskę wanilii lub cukier waniliowy dla smaku. Miksuj wszystko do uzyskania jednolitej masy. Rozprowadź równomiernie masę na wystudzonym spodzie. Na wierzch ułóż maliny lub inne owoce. Mogą być jeżyny lub jagody.

5. Jeśli chcesz, możesz dodatkowo podsmażyć wiórki kokosowe na patelni i udekorować nimi ciasto. Wiórki kokosowe (130 g) z cukrem (2-3 łyżki) podsmaż na 2 łyżkach masła. Zarumienionymi wiórkami posyp tartę.  Smacznego!