Tłusty Czwartek - idealny moment na pieczenie!

26-01-2024

Wielkimi krokami do nas zbliża się Tłusty czwartek! Wiąże się za tym – cała masa pysznych słodkości! To dzień, w którym choć na chwilę możemy zapomnieć o dietetycznym jedzeniu. Tłusty czwartek to ulubiony dzień nie tylko dla łasuchów ale i dla wszystkich, który w ten jeden, wyjątkowy dzień mogą nie liczyć kalorii! Zjedzenie pączka w tym dniu to bardzo przyjemny zwyczaj, a myślę, że nawet obowiązek! Bo jak głosi tradycja, jeśli ktoś w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka, to w dalszym życiu zazna sporo niepowodzeń. Ponad to Tłusty Czwartek to nie tylko dzień zjadania pączków ale również ich przyrządzania! mamy dla was sprawdzony przepis na pączki a także kilka pomocy kuchennych do ich stworzenia!

Tłusty Czwartek - idealny moment na pieczenie

Akcesoria do stworzenia idealnego ciasta na pączki

Potrzebujesz akcesoriów kuchennych do stworzenia idealnego ciasta na pączki. Oprócz akcesoriów mamy dla was sprawdzony przepis na pączki:

Składniki na idealne pączki

  • 500 g mąki pszennej - około 3 szklanki
  • 1 szklanka ciepłego mleka - 250 ml
  • 4 żółtka średnich jajek
  • 40 g cukru - około 3 pełne łyżki
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1/4 kostki masła - 50 g
  • szczypta soli
  • 1 litr oleju lub smalcu do smażenia pączków

Przygotowując idealne ciasto zacznij od zaczynu. Drożdże wymieszaj z cukrem, dodaj mleko i łyżkę 1 szklankę mąki. Zarobiony zaczyn pozostaw na 1godzinę przykryty bawełnianą ściereczką. Gdy zaczyn już będzie miał na górze bąble dodaj resztę składników i zarób swoje ciasto. Pozostaw je pod ściereczką na kolejną godzinę. Gdy ciasto będzie gotowe rozwałkuj je i powykrawaj koła na grubość ok 2,5cm. Na środek okręgów połóż po łyżce marmolady lub budyniu i zaklej na kształt kuli. Takie pączusie możesz smażyć na gorącym oleju lub smalcu. Powodzenia!

ROAN wałek do ciasta drewniany nieruchomy

13,50 zł
Do koszyka
ROAN wałek do ciasta drewniany nieruchomy

Patelnia do smażenia lub garnek to podstawa!

Idealna patelnia do smażenia naszych smakowitych pączków to nieodzowny element ich tworzenia, idealnie głębokie zmieszczą dużą ilość tłuszczu na którym usmażymy większą ilość pączków. Jeśli nie posiadasz takiej patelni to również idealną propozycją do smażenia będzie pomoc garnków kuchennych na których można przygotować doskonale zarumienione pączki.

Na czym podać nasze smakowite pączki?

Podstawowym elementem podania naszych pączków jest oczywiście idealna porcelana, ale również elementy, które nadają wyjątkowy charakter aranżacji stołu. Mają zwykle mniejszy rozmiar niż standardowe talerzyki deserowe z porcelany, co pomaga w zachowaniu proporcji i estetyki podczas serwowania naszych smakowitych pączków. Talerzyki deserowe są idealne do podawania jeszcze innych słodkości takich jak: ciasta, torty czy inne mniejsze przekąski.