Prosta dekoracja tortu krok po kroku

08-01-2022

Urodziny, imieniny, ślub czy rocznica – podczas celebrowania tych okazji bardzo często jedną z atrakcji jest tort. Mówiąc atrakcja, mamy na myśli to, że tort to nie tylko przyjemność dla kubków smakowych, ale także dla oczu. Torty to słodkie wypieki, które można dowolnie ozdabiać. Mistrzowie cukiernictwa potrafią stworzyć torty, które są prawdziwymi dziełami sztuki! Dekorowanie tortów to umiejętność, której i Ty możesz się nauczyć. Sprawdź, jak krok po kroku ozdobić tort w prosty i atrakcyjny sposób.

tort

Pierwszy krok – biszkopt

Tort to nic innego jak ciasto biszkoptowe przekładane różnego rodzaju kremami i dżemami, dekorowane za pomocą różnych dodatków. Ale zanim zabierzesz się za ozdabianie, przed Tobą krok pierwszy, czyli pieczenie biszkoptu. Oczywiście możesz wybrać gotowe blaty biszkoptowe. Jeśli jednak zdecydujesz się samodzielnie upiec ciasto, sięgnij po blachy i formy do pieczenia w różnych kształtach, dzięki czemu Twój tort będzie wyjątkowy! Do wyboru masz tradycyjną, okrągłą tortownicę, tortownicę prostokątną oraz w kształcie kwiatu i serca.

Jeśli nie wiesz, jaką blachę do pieczenia wybrać, zajrzyj tutaj: profesjonalne- blachy do pieczenia ciast

Krok drugi – kremowe dekoracje

Jeśli masz już biszkopt, pora na część artystyczną, czyli dekorowanie tortu! Dekorację tortu rozpocznij od przełożenia biszkoptów za pomocą dżemów oraz kremu (możesz wybrać gotowy krem maślany lub postawić na własnoręczne zrobienie kremu maślanego, który jest bardzo trwały i plastyczny). Przydadzą Ci się teraz patery na ciasto, tort. Umieszczenie biszkoptu na wysokiej paterze na nóżce bardzo ułatwia pracę i umożliwia precyzyjne udekorowanie tortu. Idealną opcją będzie patera obrotowa. Po przełożeniu tortu kremami, należy nałożyć krem także po bokach, aby przykryć wnętrze tortu. Możesz wykorzystać do tego długi, szeroki nóż, którym dokładnie pokryjesz kremem boki tortu. Przyda Ci się także szpatułka cukiernicza albo noże i łopatki do ciasta, które pomogą Ci w równym rozprowadzaniu kremu.

patera z pokrywką

Jak efektownie udekorować tort? Dekorowanie tortów domowymi sposobami jest proste i przyjemne. Wszystko zależy od Twojej wyobraźni! Na górze ciasta świetnie wyglądają „różyczki” z lukru plastycznego lub kremu, które łatwo uzyskasz, jeśli sięgniesz po przydatne akcesoria kuchenne, takie jak rękaw i szpryca do wyciskania kremu. Tradycyjny rękaw cukierniczy do dekorowania tortów wykonany jest z folii lub silikonu. Bardzo wygodną opcją jest użycie rękawa cukierniczego plastikowego lub metalowego, który działa jak strzykawka i umożliwia precyzyjne dozowanie kremu. Taki przyrząd jest łatwy do czyszczenia i posłuży Ci przez długi czas. Ponadto do szprycy / rękawa do dekoracji dołączone są także końcówki. Końcówki są w różnych kształtach, dzięki czemu możesz zrobić nimi wiele ciekawych dekoracji na swoim torcie i uzyskać naprawdę zachwycający efekt.

torty dekoracje

Krok trzeci – dodatki

Połowa drogi już za Tobą! Teraz czas na ostatnie dekoracje. Aby tort prezentował się jeszcze lepiej, warto zadbać o każdy detal. Na torcie świetnie wyglądać będą ozdoby z masy cukrowej (lukier plastyczny możesz zrobić samodzielnie z wykorzystaniem cukru pudru), które możesz powycinać za pomocą kształtownika do wycinania ciastek. Dodatkowo można ułożyć na wierzchu owoce lub dekoracyjne perełki i inne słodkości, które bez wątpienia nadają uroku każdemu wypiekowi.

TARMEX kształtownik do wycinania ciastek nr.8

5/5 (opinii: 1)
5,76 zł
4,80 zł
Do koszyka
TARMEX kształtownik do wycinania ciastek nr.8

tort dekorowany

Finał – smacznego!

Twój pięknie ozdobiony tort jest gotowy! Teraz pora na podanie. Aby wypiek prezentował się jeszcze lepiej, zaserwuj go na ozdobnej, szklanej paterze na nóżce. Dzięki temu wyeksponujesz każdy detal i sprawisz, że goście nie będą mogli się doczekać chwili degustacji. Do podawania tortu obowiązkowo musisz mieć zestaw składający się z noża i łopatki, które ułatwią Ci krojenie ciasta i umożliwią estetyczne wyjmowanie kawałków tortu na talerzyki.

 

Prosty przepis na udany biszkopt

Jeśli planujesz upiec tort urodzinowy i poszukujesz sprawdzonego przepisu na biszkopt, prezentujemy recepturę, która nigdy nas nie zawiodła!

Składniki potrzebne do przyrządzenia biszkoptu:

  • 7 dużych jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Jajka muszą być w temperaturze pokojowej. Oddziel białka od żółtek. Miksuj białka ok. 3 minuty, aż masa będzie sztywna. Dodawaj po łyżce cukru, stale mieszając. Kiedy dodasz cały cukier, dodawaj po jednym żółtku. Miksuj, aż masa będzie jednolita i lśniąca. W osobnej misce połącz oba rodzaje mąki i dodaj do masy. Wymieszaj wszystko szpatułką. Wylej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. pół godziny w ok. 180*C, do suchego patyczka.

Smacznego!

tort ze świeczkami